De Kleine Overheid
Het feitelijke dagelijkse bestuur, bestaande uit :
- De Hoofdman (voorzitter)
- De Deken-schrijver (secretaris)
- De Deken-schatbewaarder (penningmeester)
De Grote Overheid
Het bestuur bestaande uit :
- De Kleine Overheid
- De Luitenant (vice voorzitter)
- De Vaandrig (bestuurslid)
- De Sergeant (bestuurslid)
- De Ouderman (bestuurslid)
- De Koning (bestuurslid)
De Koning heeft binnen de overheid een wat ongebruikelijke functie. Hij staat het bestuur met raad en daad bij, maar heeft geen stem binnen het bestuur.
Overige Functies
De Knecht
De knecht heeft een aantal zeer belangrijke taken binnen het Gilde.
- Hij telt samen met de hoofdman de witte en bruine bonen na de stemming van de broeders over de toelating van een kandidaat of aspirant tot het Gilde.
- Hij is aangesteld als boetemeester, int en administreert de boetes in het “boeteboek”
- Hij doet aanzegging om op de verschietingen te verschijnen.
- Hij int het schietgeld tijdens het Koningsschieten.
De Standaardruiter
De Standaardruiter rijdt in de optochten voorop om de weg vrij te maken voor de schutterij. Helaas heeft het Cloveniersgilde op het ogenblik geen standaardruiter.
WELKE AFDELINGEN KENT HET GILDE?
Het gilde kent de volgende afdelingen:
SCHUTTERS
De kern van het gilde wordt gevormd door de schutters. Behalve aan de interne schietcompetitie nemen de gildenbroeders ook deel aan wedstrijden op Kringgildendagen en Landjuwelen. De belangrijkste verschieting vindt plaats binnen het gilde, het Koningsschieten; om de twee jaar op of rond de naamdag van onze patroonheilige St.Jan. ( 24 juni) |
VENDELIERS
De vendelgroet kan bij verschillende gebeurtenissen worden gebracht, zoals bijvoorbeeld bij de inhuldiging van een vorst, de intrede van een burgemeester, bij de komst van een nieuwe pastoor, bij een gildenjubileum, bij het afhalen van de gildenkoning, of bij het afscheid nemen van een gildenbroeder op zijn begrafenis.
|
||
Alle handelingen, die met een vendel worden gedaan, mogen ook met het gildenvaandel worden verricht. Omgekeerd zijn een aantal handelingen aan het (ondergeschikte) vendel nièt toegestaan. De vendelgroet bestaat uit drie ronden: de aanmoediging, de strijd en de zegepraal. In speciale situaties kan het vendelgebed uitgebeeld worden; een langdurige serie handelingen met het vendel, die de strijd tussen het goede en het kwade, de strijd tussen geloof en ongeloof uitbeelden. Zowel bij de vendelgroet, als bij het vendelgebed worden de zwaaien zowel linksom als rechtsom gemaakt en hebben ieder hun eigen betekenis. |
TAMBOERS
Onder een echte gildentrom verstaat men nu een trom, waarvan de ketel zowel van hout, of van koper (of messing) gemaakt kan zijn. De trom heeft houten banden – ook wel velgen genoemd – en de trommelvellen mogen niet van kunststof, maar dienen van een dierlijk product te zijn gemaakt. Door hun tamelijk grote gewicht en forse afmetingen zijn ze lastig te hanteren. Een gildentrom gebruiken – zo zegt men – is mannenwerk!
|
||
Meestal treden onze tamboers gelijktijdig op met de vendeliers bij gelegenheden, zoals hiervoor beschreven. |